Luonto tarjoaa runsaasti elämyksiä, kokemuksia ja erilaisia aistimuksia. Herkkyysharjoitukset ovat tärkeitä, sillä ne sekä kehittävät ympäristöherkkyyttä että vahvistavat tunnesidettä luontoon.
Ohessa on erilaisia luontoon tutustumisharjoituksia,
kaikille aisteille. Näistä on helppo lähteä liikkeelle ja
ne onnistuvat kaikilta! Kiehtova löytö, mieleenpainuva kokemus tai voimakas aistimus innostavat jatkamaan
asian käsittelyä esim. askartelun, sadutuksen tai jopa projektin muodossa.
Huom! Muista myrkylliset kasvit, marjat ja sienet. Hyvä periaate on, että mitään ei maisteta, ennen kuin aikuinen on katsonut ja varmistanut, ettei suuhun ole menossa mitään myrkyllistä.
Pidetään taidenäyttely metsässä. Luonto on valmistanut ja muovannut taideteoksia, jotka pitää vain löytää. Annetaan jokaiselle lapselle oma etukäteen valmiiksi leikattu pahvi-/ kartonkikehikko. Kehikko voi olla minkäkokoinen tahansa; A4 on käytännöllisin, A3 kokonsa puolesta hyväksi havaituin. Lapsi etsii kiinnostavimman, kauneimman, häntä puhuttelevimman asian, jonka hän kehystää valintansa merkiksi. Lapsi antaa luontotaululleen nimen. Kun kaikki ovat valmiit, käydään yhdessä katsomassa muiden taulut.
Aihetta voidaan jatkaa ottamalla valokuvat luontotauluista ja pitämällä niistä näyttely, tai ainakin tallettamalla otokset esim. lasten kasvun kansioihin. Isoimpien kanssa aihetta voidaan jatkaa myös siten, että lapsi piirtää oman luontotaulunsa paperille muistoksi näkemästään, jolloin taidenäyttely pidetään myöhemmin sisätiloissa. Kolmas vaihtoehto on, että lapsen tekemä piirustus ja otettu valokuva yhdistetään yhdeksi työksi/ kokonaisuudeksi ja nekin esitellään sisätiloissa pidettävässä taidenäyttelyssä.
Lapsi tietää usein yllättävän paljon oman lähiympäristönsä tai luontokoulumetsänsä pikku yksityiskohdista. Leikki kertoo paljon myös lapsen tietotasosta, ajatuksista, kokemuksista ja havainnoista. Lisäksi se vahvistaa kielellisen ilmaisun taitoa ja itseluottamusta, annetaanpa siis lasten toimia oppaina!
Yksi lapsista on vuorollaan oppaana, muut ovat vierailijoita. Lapsi johdattaa opaskierroksen esim. metsässä. Opas näyttää ja kertoilee näkemiään mielenkiintoisia, kauniita, erikoisia, ikäviä (esim. roskat) asioita. Myös lähiympäristöön tai rakennettuun ympäristöön tutustuminen voidaan tehdään samalla tavalla.
Bongata voi vaikka mitä! Voit bongata, mitä sattuu vastaan tulemaan tai erilliseen bongauskorttiin voi olla merkittynä niiden asioiden kuvia, joita ko. kerralla bongataan. Ota mukaan kynä ja paperia. Merkitse viiva sen merkiksi, että olet nähnyt bongaamasi asian.
Bongaa vaikka:
- lintuja
- hyönteisiä
- oravia
- kissoja
- koiria
- eri puulajeja
- eri sammallajeja
- kääpiä
- muurahaiskekoja