Ekotietoa ja ekovinkkejä

 

Onko ekologinen elämäntapa luopumista, epämukavaa ja vaikeaa?
Ekologisuus ei ole luopumista, vaan se on valintoja, haluamista ja ennen kaikkea järkeviä toimintatapoja, joissa useinmiten säästyy myös rahaa.


Maailman ylikulutuspäivä eli Earth Overshoot Day

Maailman ylikulutuspäivä on päivä, jolloin ihmiskunnan tarpeet ylittävät ekosysteemien kyvyn tuottaa luonnonvaroja, käsitellä jätteitä ja päästöjä. Vuonna 2019 tuo päivä oli 29.7. Tällä hetkellä ihmiskunta tarvitsee siis 1,75 maapalloa tyydyttääkseen vuosittaiset tarpeensa. Ei siis ole ihme, että maapallomme tilasta ollaan huolestuneita.

Asiat on hyvä tiedostaa, mutta liiallisen murehtimisen ja epätoivon sijaan parempi vaihtoehto on todeta tosiasiat ja keskittyä vaikuttamaan niihin asioihin, mihin voi. Ajatuksissa saattaa pyöriä kysymys, mitä minä muka voisin tehdä? 

Voit tehdä osasi: kuka muu voisi pienentää sinun ekologista jalanjälkeäsi kuin sinä itse? Sinä itse teet valintasi, mihin kulutat, minkä verran kulutat, mitä ja miten kulutat? Hyvillä käytänteillä on myös tapana tarttua, parhaimmillaan saatat innostaa ekologisiin ja taloudellisiin tapoihin ja valintoihin myös lähipiirisi tai työkaverisi!

Viisailla valinnoilla säästyy rahaa ja luonnonvaroja, ja todennäköisesti saat itsellesi hyvän mielen siitä, kun et ole tekemättä mitään, vaan kannat oman "kortesi kekoon". Mitä enemmän asioihin perehdyt ja mitä enemmän kiinnität valintoihisi tietoisesti huomiota, sitä viisaampia valintoja huomaat tekeväsi. Kun epätoivon hetki iskee, on hyvä muistaa, että halusit tai et, kaikesta jää jälki. Minkälainen on sinun ekologinen jalanjälkesi? Minkälaisen jäljen sinä haluat jättää?

 

Ekologinen jalanjälki

Kaikesta toiminnastamme jää jälki. Ekologinen jalanjälki kuvaa sitä, kuinka suuri maa- ja vesialue tarvitaan ihmisen tai väestön kuluttaman ravinnon, materiaalien ja energian tuottamiseen sekä syntyneiden jätteiden käsittelyyn.

Suomalaisen keskimääräinen ekologinen jalanjälki on WWF:n Living Planet - laskelman mukaan n.5,2 hehtaaria, kun keskimääräinen ekologinen jalanjälki on 2,7 hehtaaria. Jos kaikki eläisivät niin kuin suomalaiset, tarvitsisimme lähes neljä maapalloa.

Ekologisen jalanjäljen pienentäminen on helppoa. Alkuun se vaatii luonnollisesti perustietoa asioista, jonkinlaisen "pienen herätyksen todellisuuteen", tiedostamista ja tietysti halua toimia toisella tavalla. Yhtä motivoi ekologisuus, toista kenties taloudelliset näkökulmat. Usein on niin, että ekologinen on pitkässä juoksussa myös taloudellista. Loppujen lopuksi suurin osa ihmisistä kuitenkin haluaa toimia oikein ja tehdä hyviä valintoja, varsinkin jos asiat on tehty mahdollisimman helpoiksi.

Ohessa on listattuna asioita, joita sinä voit tehdä pienentääksesi omaa jalanjälkeäsi.

 

 • Ruoka

  Tiesitkö, että ruoka on yksi suurimpia ilmastomuutokseen vaikuttavia asioita asumisen ja liikenteen ohella. Mitä voit tehdä? Syömällä kasvisruokaa tai kasvispainotteista ruokaa, olet jo pienentänyt omaa jalanjälkeäsi. Jos tuntuu, ettet millään voi luopua lihansyönnistä kokonaan, vähennä sen sijaan sen kulutusta. Pidä vaikka yksi tai kaksi kasvisruokapäivää per viikko, sekin on parempi kuin ei ollenkaan. Säästät rahaa, saat vähemmän kaloreita ja kasvisruokien terveysvaikutukset kaupan päälle, ehkä myös uusia makuelämyksiä… Aika houkuttelevaa, eikö?

  Jos mahdollista, suosi mahdollisimman paljon kotimaista ruokaa tai luomu-, ja/tai lähiruokaa.

 • Hankinnat

  Ostamalla ympäristöystävällisiä ja pitkäikäisiä tuotteita, syntyy vähemmän jätettä ja päästöjä (tuonnempaa löydät vinkkejä ympäristöystävällisen tuotteen valitsemiseksi).

 • Lajittelu ja kierrätys

  Lajittelu ja kierrätys ovat nykypäivää, eikä se ole ollenkaan vaikeaa, kun viitsii hetken perehtyä asiaan. Jos lapsetkin sen oppivat, niin kai aikuisetkin?

  Jos näet kotona sen pienen vaivan, että lajittelet jätteesi, niin teethän vielä sen, että viedessäsi jätteitäsi hyötikselle, katsot, että ne menevät oikeisiin osoitteisiin? Hienoa, jos toimit niin! Sillä kaikki eivät toimi.

  Onhan se aika surkuhupaisaa, että joku lajittelee jätteensä kotona peltipurkeista lähtien, mutta hyötispisteellä tiputtaa sitten esim. metallitölkit lasien sekaan, vaikka vieressä olisi oikeakin paikka. Mitä?? Ja lukutaitoisen (ja näkökykyisen) on puolustuksekseen turha sanoa, että en tiennyt, mihin ne kuuluvat… Ja ehkä on hyvä muistuttaa siitäkin, että jos jätteellesi ei ole hyötiksellä sopivaa paikkaa, toimi vastuullisesti: vie jäte kotiisi ja selvitä, mikä on sille oikea osoite.

 • Liikenne

  Pyöräily ja kävely ovat aina hyviä vaihtoehtoja, sekä taloudellisesti että terveydellisesti. Päivän lenkkihän tulee ikään kuin kaupan päälle.

  Jos mahdollista, suosi joukkoliikennettä. Kaikille, ja kaikkialla, joukkoliikenteen käyttäminen ei ole vaihtoehto. Älä jää murehtimaan sitä, vaan valitse sen sijaan jokin muu tapa, jolla voit pienentää omaa ekologista jalanjälkeäsi.

 • Vedenkulutus

  Jos eurojen säästö kiinnostaa, kannattaa suihkussa käyttämääsi aikaan kiinnittää tietoisesti huomiota, sillä suihkun käyttö vie yleensä n. puolet kotitalouksien päivittäisestä vedenkulutuksesta. Jos olet suihkussa 10 minuuttia, tarkoittaa se jo 150 litran vedenkulutusta. Kannattaa siis sulkea hana saippuoinnin ajaksi. On myös hyvä muistaa, että vedensäästö on myös energiansäästöä, koska veden lämmittämiseen kuluu energiaa.

  Hammasmuki on arvossaan hampaita pestessäsi, sillä hanasta valuva vesi valuttaa myös eurosi viemäriin. On laskettu, että hampaiden harjaus juoksevan veden alla kuluttaa kolmihenkiseltä perheeltä vettä jopa 32 000 litraa - ja rahaa hukkaan n.100e.

  Tiskaamisessa kannattaa suosia konetiskausta, jos sellaisen sattuu omistamaan, sillä käsin tiskaaminen kuluttaa 2-5 kertaa enemmän vettä kuin tiskikoneen käyttö.

  Korjaa vuotavat hanat ja wc-pöntöt. Miksikö? Alla oleva kuva tuskin enempiä selittelyjä kaipaa...

                    Kuva: 4V-hanke, laskelmat: Motiva.

 

 • Sähkönkulutus

  Suosi energiatehokkaita laitteita. Älä jätä laitteita valmiustilaan, vaan sammuta ne katkaisijasta. Tiesitkö, että ns. normikäytössä tietokoneen sähkönkulutusta voi pienentää jopa 75 %, kun muistaa sulkea koneen käytön jälkeen. Aika houkutteleva ja helppo keino säästää rahaa – ja luontokin kiittää.

  Entäpä valot, kuka niitä tarvitsee huoneessa, jossa ei kukaan oleskele?

 • Lämmönkulutus

  Tuki lämpövuodet, esim. tiivistämällä ikkunat, helppo homma, eikö?

  Alenna huonelämpötilaa, hellepäivät ovat erikseen. Oikea huoneenlämpötila on 20–22°C. Älä turhaan lämmitä liikaa, sillä se lisää lämmönkulutusta, sekä aiheuttaa tunkkaisuuden tunnetta ja pahimmillaan jopa terveyshaittoja. Mutta tässäkin asiassa maalaisjärjen käyttö on suotavaa, sillä vastaavasti vetoisessa ja liian alhaisessa lämpötilassa eli alle 18 °C lämpötilassa asuminen saattaa myös aiheuttaa terveyshaittoja.

  Nyrkkisääntö on, että 1 ºC alennus huonelämpötilassa, tekee 5 % vähennyksen lämmityskuluissa.

  Kun olet päässyt kunnolla vauhtiin ja haluat tehdä enemmän, niin sekä Motivan että useiden energiayhtiöiden sivuilta löydät paljon tietoa ja vinkkejä siitä, miten voit säästää mm. veden- ja energian kulutuksessa.

Ekologinen selkäreppu

Jokainen meistä kantaa omaa ns. ekologista selkäreppua. Tuon repun painoon voi itse vaikuttaa omien kulutustottumustensa kautta. Toisia oman ekologisen selkäreppunsa pienentämiseen motivoi rahan säästäminen, toisia ekologisuus. Lopputulos on kuitenkin sama: luonto kiittää ja samalla säästyy myös rahaa.

Suomalaisen ekologisen selkärepun laskennallinen koko on keskimäärin n. 40 tonnia vuodessa. Siihen on laskettu kulutettujen tuotteiden koko elinkaaren aikana käytetty energia ja luonnonvarat. Erot kuluttajien välillä ovat kuitenkin jopa kymmenkertaisia! Eli selvääkin selvempää on, että jokainen voi vaikuttaa omilla valinnoillaan.

Ekologinen selkäreppu ei sinänsä suoraan mittaa ympäristövaikutuksia, esim. jätteen määrää tai aiheutuneita päästöjä, mutta se antaa kuitenkin viitteitä siitä: mitä enemmän luonnonvaroja kulutetaan, sitä enemmän syntyy yleensä myös jätettä ja päästöjä.

Yksi keino keventää omaa ekologista selkäreppua, on ostaa ympäristöystävällisiä tuotteita, mutta mistä sen sitten tietää, että tuote on ympäristöystävällinen? Ohessa on listattuna asioita, jotka auttavat sinua valitsemaan tuotteen, joka on ympäristöystävällisempi vaihtoehto.

 

 • Tarpeellinen vai tarpeeton?

  Kaikki ostamamme on aina tarpeellista, vai onko? Onkin hyvä ennen ostopäätöksen tekemistä pohtia, tarvitsenko todellakin tämän tuotteen, vai onko se vaan hetken mielijohde, ihana tuote, jolle ei oikeastaan ole mitään tarvetta? Teet palveluksen sekä kukkarollesi että ympäristölle, jos jätät tarpeettomat tuotteet ja tavarat ostamatta.

   

 • Missä tuote on valmistettu?

  Lähellä tuotetuilla tuotteilla on lyhyet kuljetusmatkat, mitkä säästävät luonnollisesti sekä energiaa että aiheuttavat vähemmän päästöjä. Samalla tuet paikallisia toimijoita, mikä on loistava asia paikkakuntasi elinvoimaisuutta ajatellen. Asuinpaikastasi riippuen, ei kenties aina ole mahdollista suosia pelkästään lähiseudulla tuotettua, vaikka haluaisitkin. Jos kuitenkin voit valita, valitse mieluummin kotimaassa tuotettu tuote, sillä se on ulkomaista tuontitavaraa parempi vaihtoehto, samasta syystä kuin lähellä tuotettukin.

 

 • Onko tuotteelle myönnetty ympäristömerkki?

  Tuotteelle myönnetty ympäristömerkki (joutsenmerkki, EU:n ympäristömerkki) on merkki siitä, että tuote kuluttaa ja rasittaa elinkaarensa aikana vähemmän ympäristöä kuin ei ympäristömerkitty- tuote. Jos valinnanmahdollisuus on olemassa ja mietit, minkä tuotteen valitsisit, niin valitse mieluummin tuote, jonka pakkauksessa on ympäristömerkki.

 

 • Yksinkertainen pakkaus = vähemmän jätettä

  Mitä yksinkertaisemmin tuote on pakattu, sitä vähemmän on syntynyt turhaa ja (useimmiten tarpeetonta ja käyttökelvotonta) pakkausjätettä ja sitä vähemmän luonnonvaroja on kulunut ja päästöjä syntynyt. Suosi siis vähemmän pakattuja tuotteita, jos mahdollista.

 • Kestävyys ja käytettävyys

  Suosi pitkäikäisiä tuotteita. Sanonnassa: ”köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa”, piilee totuus, sillä useilla meistä lienee kokemuksia siitä, että ostettu halpa tuote ei esim. kestä kulutusta samalla tavalla, tai se hajoaa jo muutaman käyttökerran jälkeen. Harmittaa ja raastaa hermoja? No, ei ihme. Lopuksi tulee "suolaa haavoihin" vielä siitä, että joutuu ostamaan tilalle uuden, sen kalliimman vaihtoehdon, jota ei ensin raaskinut ostaa. Eli rahaa kuluu lopulta enemmän. Ylilyöntejä voi näissä asioissa tulla toiseenkin suuntaan, esim. kalliit merkkilaukut ovat toki hienoja, mutta reilusti halvemmallakin saa jo hyvännäköisen tuotteen, joka kestää käyttöä ja on pitkäikäinen. Usein kultainen keskitie onkin viisas ja hyvä valinta.

 

 • Tuotteen uudelleenkäyttö ja kierrätettävyys ovat plussaa

  Hienoa on, jos pystyt hyödyntämään ostamasi tuotteen itse, esim. korjaamalla sen, keksimällä tuotteelle uuden käyttötarkoituksen tai tuunaamalla tuotteen uuteen uskoon. Anna siis luovuutesi ja kekseliäisyytesi kukkia.

  Kierrätettävä tuote on aina ympäristöystävällisempi kuin tuote, joka ei sovellu kierrätettäväksi tai tuote, joka ei ikinä päädy kierrätykseen. Kierrättäminen on todellinen ekoteko. Vaikka itse et enää tuotetta käytä tai tarvitse, se voi olla jollekin muulle jopa kauan etsitty tai haluttu aarre. Jos tuote on jo tullut ns. elinkaarensa päähän, sille saattaakin koittaa uusi elämä, kun se päätyy kierrätykseen.

 

  Sivun alkuun