Männystä pudonneet kaarnanpalat sopivat hyvin kaarnalaivan valmistamiseen. Pienimpien kanssa aikuisen apu on tarpeen. Myös isoimpienkin lasten harjoitellessa puukon käyttöä, on aikuisen syytä olla tarvittaessa apuna, jotta ikäviltä vahingoilta vältytään.
Oleellista on, että puukosta on tukeva ote ja
puukolla vuoleminen tapahtuu itsestä poispäin!
Joskus sopiva kaarnanpala voi löytyä sellaisenaankin,
eikä suurempia puukolla vuolemisia tarvita.
Muotoile kaarnanpala veneen muotoiseksi. Tee sen jälkeen kaarnaan reikä ja laita siihen puutikku pystyyn mastoksi. Etsi sopivan mallinen puun lehti ja kiinnitä se puutikkuun kaarnalaivan purjeeksi. Sitten vain vene vesille!
Kivien maalaaminen on hauskaa puuhaa ja se onnistuu pienemmiltäkin maalareilta. Kivimaalaus on niin mukavaa kesäpuuhaa, että siitä innostuvat yleensä myös isommat lapset (ja aikuiset), eikä kukaan malta lopettaa!
Kerätkää erimuotoisia ja kokoisia kiviä, miettikää jo kiviä kerätessä, mitä kiven muodosta tulee mieleen, miltä kivi näyttää? Vinkki: kiviä kannattaa kerätä samalla kertaa useita, jotta materiaali ei lopu heti kesken...
Kivien maalaaminen. Pese kivet, anna kuivua.
Varsinkin aurinkoisella paikalla ulkona, kivet kuivuvat todella nopeasti.
Kirjoita kiven pohjaan tekijän nimi ja päivämäärä.
Jos kiveen on tarkoitus maalata jotakin monimutkaisempaa, kannattaa hankalimmat kohdat piirtää kiveen lyijykynällä.
Maalaamiseen soveltuvat erilaiset akryylivärit
(kuivuttua väriä ei irtoa, mutta ne eivät kestä vettä)
tai vesiohenteisella askartelumaalilla, joita saa askarteluliikkeistä (kuivuttuaan kestävät vettä, joten sopivat käytettäväksi ulos jätettäviin kiviin).
Maalaa haluamallasi tavalla siveltimen avulla, käytä jokaiseen väriin eri sivellintä, jotta värit eivät pääse sekoittumaan ja pysyvät kirkkaina.
Anna maalin kuivua ohjeen mukaan.
Hauska ja hyödyllinen hyönteiskoti on helppo valmistaa yksin tai yhteistyössä lasten kanssa. Se on edullinen ja ekologinen, sillä hyönteishotellin rakennusaineina/ kehikkona voidaan käyttää esim. ylijäämä lautoja tai vanhaa puista laatikkoa, muut materiaalit löytyvät ulkoa, luonnosta (noudatathan kuitenkin jokamiehen oikeuksia: Käpyvarasto/ Metsäretkellä). Materiaalien kerääminen sujuu nopsasti ja samalla voi järjestää vaikka käpyjen keräyskilpailun.
Luonnonystävälle hyönteishotelli on oivallinen lahja tai tuliainen, joka sopii yhtä hyvin niin kaupunkipihaan, parvekepuutarhaan kuin maaseudullekin. Hyönteishotellin asukkaiden elämää on mielenkiintoista seurata ja tutkia!
Valmistus. Naulaa vanhoista laudoista tms. ylijäämäpaloista kerrostaloa muistuttava kehikko tai käytä vanhan puisen laatikkon reunoja kehikkona. Tee hyllyvälejä haluamasi määrä lautojen/ puupalojen avulla ja naulaa kiinni. Nido tai naulaa kehikon toiselle puolelle kanaverkon pala.
Täytä jokainen kerros erilaisilla materiaaleilla, esim. kuivilla oksilla, kävyillä, järviruokokorsilla, heinällä, oljilla ja karikkeella. Älä käytä, esim. puutikkujen yms. niputtamiseen maalarinteippiä tai muitakaan ”ei-luonnonmateriaaleja”. Tikut ja muut materiaalit pysyvät kyllä hyvin paikoillaan, kunhan ne on aseteltu tarpeeksi tiiviisti ja hyvin lokeroihin/ kerroksiin.
(Nido/ naulaa hyönteishotellin etupuolelle kanaverkon pala, jos käytät materiaalina esim. käpyjä tai kariketta, jotta materiaalit pysyvät varmasti paikoillaan).
Muista sijoittaa hyönteishotelli paikkaan, jossa se ei kastu. On hyvä, jos hyönteishotellin etupuoli on auringonnousun suuntaan. Hyönteishotellin lähelle istutetut kasvit, kuten maksaruohot, nauhukset ja punahatut houkuttelevat pölyttäjiä paikalle. Jätä hyönteishotelli talveksi paikalleen, sillä hyönteiset talvehtivat siinä.
Sitten vain tarkkailemaan hyönteishotellin asukkaita ja niiden elämää!