Kesäisiä askartelupuuhia

 

 • Keppihevonen kesän ratsastusretkiin kierrätysmateriaaleista


  Pariton, kulunut tai risa sukka saa uuden elämän keppihevosena.

  Silmiksi kelpaavat napit, hyvät harjakset saa ylijääneistä langoista
  tai langanpätkistä. Korviksi sopivat pienet kangaspalat. Isoimmat
  lapset osaavat tehdä suitset ja ohjat itse, esim. virkkaamalla ne joko paksusta langasta tai letittämällä kangassuikaleita. Keppihevosen pään voi täyttää risoilla, tarpeettomilla kangaspaloilla. Keppihevosen varreksi sopii parhaiten tukeva keppi, kuten vanha luudanvarsi.
  Kepin pää kannattaa pehmustaa huolella kangaspaloilla, jotta se ei myöhemmin puske tietään esiin kesken vauhdikkaiden ratsastusleikkien.


 • Perinteinen voikukkaseppele


  Vieläkö muistat, miten voikukkaseppele tehdään? Pari tusinaa voikukkia ja siinä on ainoat tarpeet, mitä tarvitset.

  Yksinkertaisin tapa on tehdä seppele seuraavasti: Aloita kahdella kukalla. Kierrä jälkimmäisen kukan varsi toisen kukan varren takakautta ympäri niin, että varsi tulee kierroksen jälkeen kukkien välistä.  Aseta varret päällekkäin ja ota seuraava kukka.
  Toista. Kukat alkavat muodostua jonoksi.

  Kun kukkajono on sopivankokoinen, yhdistä kukkajonon päät ja sido ne viimeisellä kukalla yhteen. Voikukkaseppele on valmis.


 • Kaarnalaiva

  Männystä pudonneet kaarnanpalat sopivat hyvin kaarnalaivan valmistamiseen. Pienimpien kanssa aikuisen apu on tarpeen. Myös isoimpienkin lasten harjoitellessa puukon käyttöä, on aikuisen syytä olla tarvittaessa apuna, jotta ikäviltä vahingoilta vältytään.


  Oleellista on, että puukosta on tukeva ote ja
  puukolla vuoleminen tapahtuu itsestä poispäin!
  Joskus sopiva kaarnanpala voi löytyä sellaisenaankin,
  eikä suurempia puukolla vuolemisia tarvita.

  Muotoile kaarnanpala veneen muotoiseksi. Tee sen jälkeen kaarnaan reikä ja laita siihen puutikku pystyyn mastoksi. Etsi sopivan mallinen puun lehti ja kiinnitä se puutikkuun kaarnalaivan purjeeksi. Sitten vain vene vesille!

 • Maalataan kiviä!


  Kivien maalaaminen on hauskaa puuhaa ja se onnistuu pienemmilkin maalareilta. Kivimaalaus on niin mukavaa kesäpuuhaa, että siitä innostuvat yleensä myös isommat lapset (ja aikuiset), eikä kukaan malta lopettaa!

  Kerätkää erimuotoisia ja kokoisia kiviä, miettikää jo kiviä kerätessä, mitä kiven muodosta tulee mieleen, miltä kivi näyttää? Vinkki: kiviä kannattaa kerätä samalla kertaa useita, jotta materiaali ei lopu heti kesken...

  Kivien maalaaminen. Pese kivet, anna kuivua.
  Varsinkin aurinkoisella paikalla ulkona, kivet kuivuvat todella nopeasti.

  Kirjoita kiven pohjaan tekijän nimi ja päivämäärä.
  Jos kiveen on tarkoitus maalata jotakin monimutkaisempaa, kannattaa hankalimmat kohdat piirtää kiveen lyijykynällä.

  Maalaamiseen soveltuvat erilaiset akryylivärit
  (kuivuttua väriä ei irtoa, mutta ne eivät kestä vettä)
  tai vesiohenteisella askartelumaalilla, joita saa askarteluliikkeistä (kuivuttuaan kestävät vettä, joten sopivat käytettäväksi ulos jätettäviin kiviin).

  Maalaa haluamallasi tavalla siveltimen avulla, käytä jokaiseen väriin eri sivellintä, jotta värit eivät pääse sekoittumaan ja pysyvät kirkkaina.

  Anna maalin kuivua ohjeen mukaan.

 • Hyönteishotelli

  Hauska ja hyödyllinen hyönteiskoti on helppo valmistaa yksin tai yhteistyössä lasten kanssa. Se on edullinen ja ekologinen, sillä hyönteishotellin rakennusaineina/ kehikkona voidaan käyttää esim. ylijäämä lautoja tai vanhaa puista laatikkoa, muut materiaalit löytyvät ulkoa, luonnosta (noudatathan kuitenkin jokamiehen oikeuksia: Käpyvarasto/ Metsäretkellä). Materiaalien kerääminen sujuu nopsasti ja samalla voi järjestää vaikka käpyjen keräyskilpailun.

  Luonnonystävälle hyönteishotelli on oivallinen lahja tai tuliainen, joka sopii yhtä hyvin niin kaupunkipihaan, parvekepuutarhaan kuin maaseudullekin. Hyönteishotellin asukkaiden elämää on mielenkiintoista seurata ja tutkia!

  Valmistus. Naulaa vanhoista laudoista tms. ylijäämäpaloista kerrostaloa muistuttava kehikko tai käytä vanhan puisen laatikkon reunoja kehikkona. Tee hyllyvälejä haluamasi määrä lautojen/ puupalojen avulla ja naulaa kiinni. Nido tai naulaa kehikon toiselle puolelle kanaverkon pala.

  Täytä jokainen kerros erilaisilla materiaaleilla, esim. kuivilla oksilla, kävyillä, järviruokokorsilla, heinällä, oljilla ja karikkeella. Älä käytä, esim. puutikkujen yms. niputtamiseen maalarinteippiä tai muitakaan ”ei-luonnonmateriaaleja”. Tikut ja muut materiaalit pysyvät kyllä hyvin paikoillaan, kunhan ne on aseteltu tarpeeksi tiiviisti ja hyvin lokeroihin/ kerroksiin.

  (Nido/ naulaa hyönteishotellin etupuolelle kanaverkon pala, jos käytät materiaalina esim. käpyjä tai kariketta, jotta materiaalit pysyvät varmasti paikoillaan).

  Muista sijoittaa hyönteishotelli paikkaan, jossa se ei kastu. On hyvä, jos hyönteishotellin etupuoli on auringonnousun suuntaan. Hyönteishotellin lähelle istutetut kasvit, kuten maksaruohot, nauhukset ja punahatut houkuttelevat pölyttäjiä paikalle. Jätä hyönteishotelli talveksi paikalleen, sillä hyönteiset talvehtivat siinä.

  Sitten vain tarkkailemaan hyönteishotellin asukkaita ja niiden elämää!

 • Ekologista ja herkullista marjamaalausta


  Mitä, jos ei olisikaan värikyniä ja maaleja, millä silloin voisi maalata tai piirtää? Kesäisten pihaleikkien lomassa voi kokeilla maalata esim. marjoilla. Marjoilla maalaaminen onnistuu myös kaikkein pienimmiltä. Marjat ovat luonnonmukaisia, sillä ne eivät sisällä mitään ylimääräisiä kemikaaleja. Lisäksi ne tuoksuvat ja maistuvat aivan ihanalle, väri on sävyltään kaunis, joten aisteille on tarjolla monenlaista "herkuttelua".

  Kerätkää yhdessä lasten kanssa esim. mustikoita ja muussatkaa ne pikkulusikalla. Mustikassa on itsessää jo sen verran vettä, että mustikkamaalia ei tarvitse laimentaa. Näin "maalista" tulee myös väriltään vahvempaa. Huom. ei kannata muussata kovin montaa mustikkaa kerrallaan, sillä mustikka on riittoisaa. Muutama marja per lapsi riittää aluksi hyvin pieneen teokseen. Mustikoita voi lisätä muussattavaksi sitä mukaan, kuin väri hupenee. Maalaamisessa voi käyttää tavallisia siveltimiä tai pienimmät voivat maalata sormineenkin. Jos marjoja jää paljon yli, leipokaa mustikkapiirakka!


 • Värikokeiluja


  Mustikan lisäksi luonnosta voidaan värikokeiluihin löytää yhtä jos toista mielenkiintoista. Esim. maitohorsma ja erilaiset heinät antavat kauniita värejä, kun niitä hangataan esim. akvarellipaperille. Nämä värikokeilut voi työstää kesäisiksi tauluiksi.


 • Vesimaalausta


  Yksinkertainen on monesti parasta. Niinkin yksinkertaista kuin vesimaalaus aikuisen silmissä on, niin lasten silmin se on mukavaa kesäpäivien puuhastelua. Lapsista on mielenkiintoista seurata, kuinka nopeasti maalaukset häviävät? Miksi/ miten ne häviävät? Vesimaalauksen avulla opitaan muutakin luonnonilmiöistä.

  Vesimaalaukseen tarvitset vain ämpärin, pensselin ja vettä. Käytä ensisijaisesti luonnonvettä, esim. sadevesitynnyristä tai järvestä, näin ei tarvitse tuhlata suotta vesijohtovettä.

  Ota pensselillä vettä ämpäristä ja maalaa mm. kivien, kallioiden, pihalaattojen, hiekkalaatikon pintaa. Katos ja tarkkaile, mitä tapahtuu... Hauskaa ja helppoa!

  Sivun alkuun