Keväisiä askartelupuuhia

 

 • Pääsiäisruohoastioita kierrätysmateriaaleista


  Kevään kylvöpuuhiin kuuluvat useinmiten myös pääsiäisruohon kylvöt. Astioita askarrellessa hyödynnetään kierrätys- ja jätemateriaaleja. Erinomaisesti pääsiäisruohoastioiksi soveltuvat maitotölkit, viilipurkit sekä metalli- ja lasipurkit. Myös vanhoja pieniä kukkaruukkuja voi hyödyntää tuunaamalla ne pääsiäisruohoastioiksi.

  Pääsiäisruohoastia maitotölkistä:

  Lyhennä maitotölkin kolme seinää leikkaamalla ne halutun korkuisiksi. Leikkaa ja muotoile neljännestä seinästä haluamasi kokoinen ja muotoinen tipu.

  Maalaa tipu tai päällystä se ylijäämähuopapaloilla.

  Koristele rairuohoastia esim. värillisillä, revityillä mainoslehtisten paloilla, kreppipaperilla, huovalla tai maalaa astia peittävillä, ympäristöystävällisillä väreillä.

  Viimeistele rairuohastia tekemällä tipulle nokka, harja ja silmät esim. ylijäämänapeista tai käytä halutessasi valmiita silmiä. Kuvan tipujen silmät on tehty vanhoista napeista.


  Rairuohoastioita Jacky-purkeista:
  Jacky-purkit ovat käteviä,  koska niiden pintaa ei tarvitse peittää,
  vaan ne ovat jo valmiiksi värikkäitä.

  Malli 1.
  Piirrä ja leikkaa kartonkikukkanen, joka sopii purkin suuaukkoon. Koristele kukkanen esim. rypistämällä silkkipaperista palloj, ja liimaa
  ne kukan terälehtiin kiinni.

  Liimaa kukkanen kiinni purkin reunoihin. Jos haluat pitää kukkasen varmasti puhtaana ja siistinä. Lisää multa ja siemenet ennen kukan liimaamista!


  Malli 2.
  Piirrä kartongista pääsiäispupu niin, että sillä on pää, korvat ja hieman ylävartaloa. Piirrä pupulle kasvot, tai liimaa nenä ja silmät huopapalasista.

  Tee ylävartalon alaosaan pieni poikittaisviilto. Pujota Jacky-purkin kahvamainen uloke viillosta läpi, katso, että pupun etupuoli on purkkiin päin (näin pupu voi myöhemmin kurkistella "ruohikon" takaa, kun kylvös on kasvanut). Laita liimaa pupun vartalon etupuolelle siten, että saat pupun kiinnittymään purkkiin.

  Leikkaa ylijäämäkangastilkuista nauha ja solmi se purkin ympärille. Käytä tarvittaessa liimaa muutamaan kohtaan, jos kangas on liukasta.
 • Pääsiäisruohoastioita luonnonmateriaaleista


  Hyödynnä avokadonkuoret ekologisina ruohoastioina. Jos haluat estää avokadon kuoren osittaisen pehmenemisen, verhoa kuoren sisäpuoli muovikelmulla, ja lisää sen jälkeen multa ja rairuohon-, tai ohrasiemenet. Kastele hyvin.
 • Pääsiäispupu


  Vessapaperirullista lienee vuosien saatossa askarreltu vaikka mitä. Tässä askartelussa vessapaperirullaa on käytetty pääsiäispupun aihiona.

  Päällystä rulla valkoisella paperilla (hyödynnä käytettyjen ja kierrätykseen menevien paperien toiset puolet), huovalla tai maalaa rulla peittävällä ympäristöystävällisellä maalilla. Jos haluat pupulle vaatteet, käytä esim. ylijääneitä kangastilkkuja.

  Leikkaa valkoisesta ylijäämäpahvista tai kartongista haluamasi kokoiset jalat ja korvat. Liimaa jalat, massapallopää ja korvat paikoilleen. Kiinnitä töpöhännäksi pienen pieni askartelupallo tai tee itse sellainen vanusta.

  Viimeistele pupun ilme: tee kartongista pieni nenä, piirrä viiksetja liimaa silmät.


 • Korupurkki äidille tai mummolle

  Pienet lääkepurkit ja muovirasiat saavat uuden elämän pienellä vaivalla.

  Tuunaa purkkeja esim. kankaalla, nauhoilla, helmillä tai ”korutarroilla” ja ilahduta antamalla niitä lahjaksi esim. äitienpäivänä. Purkki on kuin pieni korurasia. Minikorurasia on kätevä myös matkustaessa: siinä kulkevat kätevästi esim. kaulakoru ja/ tai korvakorut.

 • Nappipurkki

  Jos nappeja on kertynyt paljon ja ne ovat jääneet pyörimään ties minne, on aika tuunata nappipurkki!

  Purkiksi kelpaa mikä tahansa pieni purkki, esim.
  vanha lääke-, tai filmirullapurkki. Tuunaa purkki ylijäämäkankaanpaloilla ja liimaa kanteen nappi.
  Jos nappeja on kertynyt paljon, purkeista saa helposti myös useamman purkin ”säilytysjärjestelmän”: purkin päälle liimattu nappi kertoo, millaisia nappeja purkissa on. Säilytä nappipurkit isossa laatikossa tai rasiassa, ja nappien ”säilytysjärjestelmä” on valmis.

 • Ekomitali

   

  Jos puissa on talven jäljiltä katkenneita oksia, pihasta on kaadettu puu tai teet puiden oksien harvennusleikkauksia, hyödynnä oksat askarteluun. Oksista saat hyviä kiekkoja, joista tulee äidille tai mummolle mitalit äitienpäivän kunniaksi – ekotyyliin! Mitalit ovat myös nopeita valmistaa.

  Sahaa oksista kapeita kiekkoja. Poraa puukiekon yläosaan reikä.
  Kiekkoon voi maalata tai kirjoittaa äitienpäivätervehdyksen. Käytä veteen liukenemattomia, mutta myrkyttömiä, värejä ja tusseja. Tekijä ja vuosiluku eivät pääse unohtumaan, kun ne kirjoitetaan kiekon toiselle puolelle. Lopuksi pujotetaan naru tai lanka kiekon läpi ja mitali on valmis pujotettavaksi äitienpäivänä yksinkertaisesta, mutta kaikenkertovasta lahjasta ilahtuneen äidin ja/ tai mummon kaulaan. 


 • Kangaskassi


  Ilahduta mummoa tai äitiä itse tehdyllä lahjalla tai tee
  itsellesi oma persoonallinen kangaskassisi. Kangaskassissa kulkevat kätevästi niin ruokaostokset, kirjastonkirjat kuin
  omat pienet matkatavaratkin ja sen lisäksi, että se on persoonallinen ja hieno, se on myös muovikassia ekologisempi.


  Valmiita kangaskasseja myyvät askarteukaupat. Jos vahvaa ylijäämäkangasta on jo omasta takaa, siitä voi ommella kassit
  itsekin. Muista pestä kangas ennen koristelemista.

  Kassit voit koristella sapluunaa apuna käyttäen eli tällöin maali töpötellään valmiiksi leikatun kuvion avulla. Yksi vaihtoehto
  on käyttää kangastusseja ja antaa lasten piirtää itse, oma kädenjälki tulee taatustu ja persoonallisesti esille, eikä toista samanlaista kassia taatusti tule vastaan. Jotta kuviot/ piirros kiinnittyy, muista silittää se kiinni kankaan pintaan (näistä on ohjeet väripurkin/ tussien kyljessä).


 • Tiskirätti


  Käytännöllinen lahja ilahduttaa aina!

  Pese rätti ja anna sen kuivua täysin kuivaksi. Jos rätti on kovin
  koppurainen, voit silittää sitä hiukan, jolloin työskentely on helpompaa.

  Käytä kangastusseja ja tuunaa rätti piirtämällä tai kirjoittamalla mieluiseksi. Anna kuivua. Muista kuivumisen jälkeen lämpökiinnittää väri! Puuvillarätti kestää hyvin "kolmen pallukan" silityksen. Koska rätti on paksuhko ja huokoinen, kannattaa silitys tehdä huolella, 10-15 min. Silittämiseen kannattaa jaksaa panostaa, muuten väri ei kestä pesussa.

        Kiinnitä rätin mukaan pieni lappu, jossa on pesuohje: max 40°C.


 • Pöytäliina


  Vanhoista lakanoista ompelemalla voi tehdä esim. pieniä liinoja leikkimökin pöydälle tai vaikkapa lahjaksi. Liinat tuunataan uuteen uskoon maalaamalla ja vanhoja ylijäämäkalvoja hyödyntämällä.

  Ompele haluamasi kokoiset liinat (muista pestä kangas puhtaaksi).

  Piirrä haluamasi kuva vanhalle kalvolle.  Maalaa liina kangasväreillä (ohenna vedellä juoksevammaksi, jos maali on kovin paksua). Aseta kalvokuva liinan päälle siihen kohtaan, mihin haluat kuvion muodostuvan. Kuivuessaan väri "pakenee" kalvokuvan alta ja jättää "marmorimaisen pinnan". Jätä liinat kuivumaan voimakkaaseen auringonpaisteeseen. Kuivumisen aikana kalvokuvan kuva "piirtyy" liinaan ja liina haalistuu "valmiiksi kuluneen näköiseksi".

  Voit myös nopeuttaa työn edistymistä kuivaamalla liinan halogeenivalon alla, jolloin työ kuivaa varsin nopeasti. Halogeenivalo on niin voimakas, että "haalistaminen" onnistuu hyvin (Huom. Muista turvallisuus! Älä jätä lamppua lasten käsiin ja ole itsekin varovainen käsitellessäsi halogeenivaloa).

 • Rasian tuunaus


  Käsittelemätön puinen rasia sopii hyvin monenlaiseen tuunaukseen. Oheiset rasiat on tuunattu decoupage-lakkaa ja "s
  ervettien jämiä" hyödyntäen. Itsetuunattu rasia on myös hyvä lahjaidea.  Irrota servetistä varovasti päällimmäinen kerros. Levitä tasainen kerros decoupage-lakkaa. Älä käytä lakkaa liikaa, sillä ohut servetti vettyy ja hajoaa nopeasti. Lakka toimii kuin liima eli se kiinnittää kuvat rasian pintaan kiinni.

  Asettele servettipala/-palat haluamallasi tavalla painamalla ne varoen rasian pintaa vasten. Sivele rypyt sileiksi kevyin liikkein, jotta servetti ei repeydy. Jos haluat napakamman pidon kuvalle tai kiiltävämmän pinnan, levitä decoupage-lakkaa vielä varovasti sivelemällä servetin pintaa kuvaa suuremmalta alueelta. Jos kuva on iso, kannattaa samantien lakata koko kansi. Anna kuivua.

 • "Minä rakastan sinua - näin paljon!"


  Tässä on esim. äidille lähes aineeton lahja, johon ei paljon materiaalikuluja tule, mutta joka on saajalleen sitäkin arvokkaampi!  Piirrä lapsen kädet kartongille. Anna lapsen leikata tuotos irti. Kirjoita vasemman kämmen etupuolelle: "Minä rakastan sinua...".

  Leikkaa ohuesta paperista suikale ja kirjoita siihen teksti: "...näin paljon!". Taittele paperi "haitariksi" ja liimaa paperihaitarin toinen pää vasemman käden kämmenen sisäpuolelle ja toinen pää oikean kämmenen sisäpuolelle.

  Paina kämmenet vastakkain, käännä työ ja lisää terveisesi oikean kämmenen toiselle puolelle.


 • Lahjojen paketointi


  Aina lahjaa ei ole tarpeen paketoida, vaan se voi olla valmis annettavaksi lahjan saajalle jo sellaisenaan. Joskus lahja on kuitenkin kiva verhota lahjapaperiin. Lahjapaperi ei tosin kauan lahjan päällä vanhene, kun se jo revitään pois. Aikamoista tuhlausta, eikö?

  Luonnonvaroja ja rahaa säästyy, kun paketoit lahjan esim. sanomalehtipaperiin, jämäkangaspalaan tai aikakausilehdistä revittyihin sivuihin. Jos hyvin käy lahjansaaja saa paketin, jossa on "kylkiäisenä" kivannäköinen luontokuva tai hyödyllinen uutinen. Paketin päälle voi askarrella paperista tai kartongista nimikortin, näin kenellekään ei jää epäselväksi, että kyseessä on "kierrätyspaperiin" kääritty lahja.

  Kuvan "lahjapaperi" on otettu Suomen luonto-lehdestä.


 • Tuunaa miniroskis

   
  Varaudu siihen, että purkkien tuunaus koukuttaa ;-) Askartele jokaiselle perheenjäsenelle taskuun tai laukkuun oma miniroskis, tai anna vaikka lahjaksi ystäville.

  Tarvitset pienen purkin, jossa on tiivis kansi, kuten vanha lääkepurkki, diabeetikon koeliuskapurkki tai vanha filmirullapurkki.

  Nopeiten tuunaat tarroilla. Purkki on helppo koristella myös esim. liimaamalla kangaspala tai koristenauhaa purkin ympärille. Maalaamallakin tuunaus onnistuu, mutta maalista ja purkin muovilaadusta riippuen saattaa maali kulua nopeasti purkin pinnasta pois.

 

 

Sivun alkuun