Kylvöpuuhia

 

Ihannetilanteessa pihalta löytyisi se kasvimaa, pienikin, jonka multaan lapset voisivat sormensa upottaa. Onneksi pienet kylvöpuuhat onnistuvat hyvin sisätiloissa ja ulkosallakin esim. istutuslaatikoissa tai ruukuissa, kunhan huomioi muutamat perusperiaatteet.

 

Nopeasti itävät ja kasvavat kasvit, kuten esim. sokeriherne, vihanneskrassi ja kehäkukat sopivat hyvin lasten kanssa kasvatettaviksi. Myös salaatit ja erilaiset yrtit tuottavat hyvin satoa.

Jo yhdestä kesäkurpitsan taimesta saa runsaan sadon. Myös peruna kasvaa kohisten, ja sen kasvattaminen onnistuu vaikka ämpärissä.

 

Näin onnistut:

 • Huolehdi siitä, että kylvöastiat, ruukut yms. ovat puhtaita.
 • Jos kylvöpuuhiesi tarkoituksena on kasvattaa satoa syötäväksi, huolehdi, että myös multa on puhdasta ja hyvälaatuista.
 • Kasvuun tarvitaan riittävästi valoa, lämpöä, vettä ja ravinteita.
 • Kaikki kasvit eivät tykkää kukkamullasta, koska se on hennoille taimille liian vahvaa. Ota varman päälle ja kylvä siemenet ensin taimimultaan ja siirry vahvempaan multaan vasta taimien koulintavaiheessa.
 • Älä lannoita pieniä taimia.
 • Valmiissa siemenpusseissa on yleensä hyvät ohjeet, joista selviää kylvämiseen liittyvät oleelliset asiat. Esim. tarvitseeko kasvi esikasvatusta.
 • Jos otat itse siemeniä kasveista talteen tulevia kylvöjä varten, muista, että monet siemenet vaativat kylmäkäsittelyn.
 • Vesimelonia ja maissia on kiva kasvattaa,  mutta kannattaa varautua siihen, että Suomen kesä ei läheskään aina mahdollista niiden vaatimaa riittävän lämmintä ja pitkää kasvukautta eli sato jää tuolloin saamatta.


   

  Vinkki: Hyödynnä kylvöastioina mm. tomaatti- ja viinirypälerasiat. Ne ovat valmiita minikasvihuoneita. Myös kananmunarasiat toimivat kylvöastioina. Silloin kannattaa rasiat laittaa jonkin toisen laatikon tmv. sisälle, koska rasia rupeaa nopeasti pehmenemään kostuessaan.

 


Näin kylvät:

 • Kylväminen on helppoa puuhaa ja samalla näppärää sormijumppaa. Kun multaa on ruukussa riittävästi, lisätään siemenet.
 • Useimpien hyötykasvien siemenet kylvetään n. 1-2 cm syvyyteen, mutta esim. herne ja maissi kylvetään n.3-5cm syvyyteen. Isoja, yli 0,5cm kokoisia siemeniä kannattaa laittaa vain 1 per ruukku, jos ruukku on pieni. Pienempiä siemeniä voi laittaa n. 2-4 siementä per ruukku, riippuen tietysti ruukun koosta. Yrttejä ja esim. vihanneskrassin siemeniä voi kylvää aika reippaallakin kädellä.
 • Peitä siemenet kylvämisen jälkeen kylvämiesi siementen paksuisella multakerroksella ja kastele multa hyvin. Jos multa on jo aiemmin päässyt kuivahtamaan, kannattaa multaa kastella hieman jo ennen kylvämistä. Suihkupullo on hyvä apuväline mullan kostuttamisessa: multa ei pääse lainehtimaan ja lapset toimivat mielellään suihkupulloapulaisina.
 • Kylvöruukkuihin kannatta laittaa esim. pyykkipoika tai pieni keppi, johon on kirjoitettu kylvöksen päiväys ja se, mitä on kylvetty. Jos lapset tekevät kukin oman kylvöksensä, on hyvä kirjoittaa myös lapsen nimi, näin kylvökset eivät mene sekaisin.
 • Aseta ruukku valoisaan ja lämpimään paikkaan, esim. ikkunalaudalle.
 • Voit nopeuttaa siementen itämistä ja kylvöksen pysymistä tasaisen kosteana peittämällä astian tuorekelmulla. Muista tehdä kelmuun reikiä, jotta kylvös ei homehdu. Kun kylvös itää, poista kelmu.
 • Muista kastella säännöllisesti. Älä vie taimia ulos, ennen ilmojen lämpenemistä ja silloinkin ne on hyvä karaista eli totuttaa ulkoilmaan pikkuhiljaa muutamien tuntien ajan per pv.

 

Näin koulit:

 • Kun siemenet ovat taimettuneet, ne tarvitsevat lisätilaa ympärilleen. Niitä pitää joko koulia eli istuttaa taimet isompiin ruukkuihin tai harventaa poistamalla heikoimmat, ylimääräiset taimet. Taimet koulitaan, kun niihin on kasvanut sirkkalehtien lisäksi toinen lehtipari. Koulittaessa kannattaa valita nopeimmin itäneet ja kookkaimmat taimet. Kouli varovasti, ettei hento taimi vioitu tai kuole.

 • Kastele taimet hyvin ennen koulimista. Saat vedettyä ne kokonaisina irti kasvualustasta ottamalla varovasti kiinni sirkkalehdistä ja auttamalla samanaikaisesti esim. puutikulla taimen juuripaakkua irtoamaan mullasta. Varresta tai kasvulehdistä ei kannata nykiä. Tee taimelle uuteen kasvualustaan kolo esim. puutikulla ja laske se varovasti koloon.Vanha neuvo on, että sirkkalehdet jätetään kouliessa juuri mullanpinnan yläpuolelle. Tämä sääntö pätee melkein kaikkien kukkien ja vihanneksien taimiin, kurkkua lukuun ottamatta.Tiivistä multa taimen ympäriltä, jotta sen juuret saavat hyvän otteen mullasta. Kastele.

   

 Sivun alkuun