Syksyisiä askartelupuuhia

  • Auringonkukka-askartelu


    Auringonkukka-askartelu on erinomaista saksien käytön harjoitusta,
    joka tukee hienomotoristen taitojen sekä silmä- ja käsiyhteistyön harjaannuttamista. Piristävän keltaisen kukan "kruunaavat" oikeat auringonkukan siemenet, joita liimataan kukan keskustaan, jossa oikeankin auringonkukan siemenet sijaitsevat. Pienten siemenien liimaaminen on myös hyvää sormijumppaa.


    Leikkaa haluamasi kokoinen auringonkukka keltaisesta kartongista. Leikkaa ruskeasta kartongista auringonkukan keskusta. Liimaa siemenet auringonkukan keskustaan. Kiinnitä auringonkukka kartongille = taulu, tai tee useista auringonkukista auringonkukkapelto isommalle pohjalle/ seinälle.


  • Omenoita ja omenamatoja

    Hyvänä omenavuotena omenoita riittää herkuteltavaksi pitkälle syksyyn. Tässä projektissa kaikki lähti liikkeelle omenassa olleesta madosta... 

    Omenamato
    Omenamatojen vartalot on tehty jämälangoista.
    Lisäilmettä madoille on saatu laittamalla piipunrassin jämäpätkistä tuntosarvet ja muovisilmät. Nenä on "lankatukko".

    Tee, kuten tekisit tupsuja eli piirrä 2 samankokoista ja pyöreää aihiota. Tee aihioiden keskelle pienempi ympyrä
    ja leikkaa se pois. Näin sinulla on päällekkäin 2 kpl:tta "pahvivanteita", joiden ympärille aletaan pyörittämään lankaa. Madon vartalon koko määräytyy pahviaihion ja siihen mahtuvan lankamäärän mukaan. Innokkaammat ja nopeimmat tekevät useita palloja madon vartaloksi, hitaammat tekijät saavat jo kolmesta pallosta aikaiseksi mukavan kokoisen pikkumadon.

    Kun lankaa ei enää pahviaihioon saa kierrettyä, jätä solmimista varten muutamia senttejä lankaa kieputtamatta. Leikkaa pahviaihion ulkoreunaa pitkin/ ympäri ja langan läpi, jolloin langanpätkät irtoavat/ katkeavat. Huom. Muista solmia nyt lanka napakalle solmulle pahviaihioiden välistä. Kun solmu on solmittu, poista pahviaihiot ja tupsu on valmis.

    Kun sopiva määrä tupsuja on tehty, ompele ne langalla toisiinsa kiinni. Tässä tarvitaan aikuisen apua. Lisää lopuksi liimaamalla tuntosarvet, nenä ja silmät.

    Projektia voi jatkaa keksimällä toukalle nimen. Lapset voivat myös kertoa sadun omasta toukastaan jne.

    Omenatalo
    Omenatalo on tehty kanaverkosta muotoilemalla. Kanaverkon päälle on liimattu liisterillä sanomalehtisuikaleita. Omenan lehdet on tehty huopapaloista ja kanta on omenapuunoksaa.

    Kun liisteri on kunnolla kuivunut, omenatalon voi maalta tavallisilla pulloväreillä. Omenatalon sisälle on leikattu pohjaksi, ja omanamadolle "pehmikkeeksi", lattia pörröisisistä jämäkangaspaloista.

    Jos omenatalon tekeminen tuntuu liian työläältä projektilta, voi isosta ja paksusta "jättipahvista leikata ja maalata yhden jättiomenan. Omenaan leikataan sopiva määrä madoille kurkistusaukkoja, jonka jälkeen jokainen voi laittaa oman matonsa haluamalleen paikalle kurkistelemaan.

  • Kaarnataidetta ja syöntikuvioita

    Miltä kaarnan pinta näyttää?  Voit ikuistaa kauniit kaarnakuviot paperille.


    Aseta valkoinen paperi puun runkoa vasten ja väritä/ hankaa liidun sivulla tai lyijykynän tylpällä päällä kevyesti paperin pintaa. Pian kaarnan kuviot alkavat piirtyä paperin pintaan.

    Jos oikein innostutte, voitte kerätä esim. eri puulajien kaarnankuvioita
    ja opetella samalla myös puiden nimiä.

    Samalla tekniikalla voit jäljentää myös erilaisia syömäkuvioita, joita löydät puiden rungoilta. Montako löysit? Syöntikuvioita voi vertailla toisiinsa ja voit yrittää esim. kirjojen avulla selvittää, kuka on nuo syöntikuviot tehnyt?  Kun syöntikuvion tekijä on selvinnut, voit piirtää ja/tai kirjoittaa hyönteisen kuvan/ nimen paperille.


  • Öttiäiset - rikkinäisten käsineiden ja pipojen uusi elämä


    Tuunaa rikkinäiset tai parittomat sormikkaat, lapaset ja pipot Öttiäisiksi!
    Lapsilla on hyvä mielikuvitus ja heiltä saa hyvää suunnitteluapua: he keksivät nopeasti ideoita siitä, millaiselta Öttiäiset voisivat näyttää.

    Anna lasten ideoida: millainen muoto, onko jalkoja, käsiä korvia ja kuinka monia? Minkälaiset silmät ja suu, millaisia muita yksityiskohtia lapset haluavat?

    Täytteeksi sopii vanu, mutta myös tarpeettomat ja/tai rikkinäiset vaatteet yms. voidaan jatkokäyttää Öttiäisten täytteenä. Jos kiinnität nappeja silmiksi,ompele ne huolella, jotta ne varmasti pysyvät tiukasti kiinni lasten vauhdikkaissa leikeissä. Toinen vaihtoehto on virkata Öttiäisille silmät, kuten ensimmäisessä kuvassa olevalle pitkänenäiselle Öttiäiselle on tehty.


    Öttiäisille voidaan antaa nimet ja niiden avulla voidaan harjoitella tunteita ja kaveritaitoja. Öttiäiset ovat mukana niin päivän leikeissä ja touhuissa kuin unikavereinakin, sitten kun päivän leikit ovat jo päättyneet.

    Lapset eivät näitä pysty itse ompelemaan
    valmiiksi, ainakaan kaikilta osin, mutta aina voi
    tehdä, kuten kuuluisat suunnittelijat: toiset
    hoitavat suunnittelun ja toiset valmistamisen!

    Nämä Öttiäiset pääsivät näyttelyyn ja niille tehtiin myös "designed by"-laput. Näin suunnittelutyön kunnia meni niille, keille se kuuluikin :-)


  • Metsän väkeä


    Kepeistä, kävyistä ja kivistä saa helposti, ja pienellä vaivalla, tehtyä monenlaista metsän väkeä, vain mielikuvitus on rajana. Muistathan noudattaa jokamiehen oikeuksia luonnonmateriaaleja kerätessäsi.

    Luonnonmateriaaleja voi käyttää sellaisenaan, tai
    sitten voit lisätä ilmettä maalaamalla ne. Kuvassa
    oleva "Metsän väki" on maalattu Inka Gold-väreillä.
    Väri tarttuu ja levittyy hyvin mm. puuhun, käpyihin
    ja kiviin. Metsän väen "hiukset" on tehty huovutusvillasta, vaatteet/ viitat ovat valmiista
    huopa- ja kangaspaloista leikattuja, "kädet" on tehty kuparilangan ylijäämäpätkistä.


  • Isälle lahjaksi oma säilytyspurkki


    Tuunaa isälle oma kolikkopurkki taskuun tai autoon. Isä saattaa tarvita myös oman miniroskiksen purkalle/ karkkipapereille/ tupakantumpeille. Jos isällä on oma
    työpöytä kotona tai toimistossa, oma glemmaripurkki saattaa ola hyödyllinen. Ehkäpä isällä on jotakin muuta, mitä olisi hyvä ja kätevä säilyttää pienessä purkissa?




    Tarvitset pienen purkin, jossa on tiivis kansi, kuten vanha lääkepurkki, diabeetikon koeliuskapurkki tai vanha filmirullapurkki.

    Nopein ja yksinkertaisin tapa on tuunata purkki tarroilla. Purkki on helppo koristella myös esim. liimaamalla kangaspala purkin ympärille. Lehdestä leikatuilla kuvillakin voi tuunata: kieritä kuva purkin ympärille  ja laita päälle tiiviisti asetellen kirkasta teippiä. Maalaamallakin tuunaus onnistuu, mutta maalista ja purkin muovilaadusta riippuen maali saattaa kulua nopeasti purkin pinnasta pois.


  • Lahjojen paketointi


    Aina lahjaa ei ole tarpeen paketoida, vaan se voi olla valmis annettavaksi lahjan saajalle jo sellaisenaan. Joskus lahja on kuitenkin kiva verhota lahjapaperiin. Lahjapaperi ei tosin kauan lahjan päällä vanhene, kun se jo revitään pois. Aikamoista tuhlausta, eikö?

    Luonnonvaroja ja rahaa säästyy, kun paketoit lahjan esim. sanomalehtipaperiin, jämäkangaspalaan tai ylijäämätapettiin. Oheisissa kuvissa lahjat on kääritty ylijäämätapettiin. Ihan hyvältä näyttää näinkin?




  • "Minä rakastan sinua - näin paljon!"


    Ilahduta isää tällä lähes aineettomalla lahjalla, johon ei paljon materiaalikuluja tule, mutta joka on saajalleen sitäkin arvokkaampi!



    Piirrä lapsen kädet kartongille. Anna lapsen leikata tuotos irti. Kirjoita vasemman kämmen etupuolelle: "Minä rakastan sinua...".

    Leikkaa ohuesta paperista suikale ja kirjoita siihen teksti: "...näin paljon!". Taittele paperi "haitariksi" ja liimaa paperihaitarin toinen pää vasemman käden kämmenen sisäpuolelle ja toinen pää oikean kämmenen sisäpuolelle.

    Paina kämmenet vastakkain, käännä työ ja lisää terveisesi oikean kämmenen toiselle puolelle.


  • Metallipurkista lyhdyksi


    Metallipurkeista saa hyviä lyhtyjä syksyiselle pihamaalle. Lyhdyt ruostuvat kosteassa ja sateisessa kelissä aikanaan, jolloin ne
    saavat uuden patinan.


    Kun metallilyhty myöhemmin jää tarpeettomaksi, muista viedä se metallinkeräykseen, näin metalli jatkaa edelleen kiertoaan uusiokäytössä.

    Metallilyhtyjen työstämiseen tarvitaan muutamia työvälineitä ja jonkinlaiset napakasti käteen istuvat näppylähanskat ovat suositeltavat, sillä esim. peltisuikaleiden taittelemisessa tulevat kädet helposti ikäville haavoille.

    Näin teet lyhdyn:
    Leikkaa purkista yläreuna irti pihtejä ja peltisaksia apuna käyttäen. Leikkaa peltisaksilla purkin yläreunasta alareunaa kohti suikaleita, jotka ovat n. 1-2 cm levyisiä. Leikkaa rautalangasta sopiva pätkä ja muotoile se purkin yläreunan ympärille. Taivuta nyt jokainen suikale rautalangan yli niin, että rautalanka jää taivutettujen suikaleiden sisäpuolelle. Muotoile lyhty ja kahva.

    Helpompi, nopeampi ja yksinkertaisempi tapa tehdä peltipurkeista lyhtyjä on pistellä naulalla tai tehdä poralla reikiä purkin kylkeen sinne tänne, jolloin reikien avullamuotoillaan haluttu kuvio, esim. sydän lyhdyn kylkeen. Kuvio erottuu hyvin pimeässä, kun reijistä siivilöityy kynttilän valoa.

     

  • Lasipurkista lyhdyksi


    Vanhat lasipurkit on perinteisesti otettu uusiokäyttöön mm. lasilyhtyinä. Lyhtyjä voi maalata mm. lasimaaleilla tai päällystämällä lyhdyt.

    Huom. Huomioi turvallisuus asiat, kun lyhdyssä on elävä tuli. Jos lyhty on päällystetty, en suosittele polttamaan siinä kynttilöitä tai tuikkuja sisätiloissa ollenkaan, koska varsinkin tuikut kuumentavat purkin pintaa erittäin paljon! Pihalla kylmä ilma/ tuuli tasaavat lämpötilaa ja purkin pinta ei pääse kuumenemaan niin paljon.

    Revi servetistä/ silkkipaperista pieniä palasia. Levitä liimaa purkin ulkopintaan ja asettele revityt palaset liiman päälle kevyesti painelemalla. Tee rautalangasta lyhtyyn kahva: kiepsauta rautalanka tiukasti purkin yläreunan ympäri ja jätä haluamasi kokoinen lenkki kahvaksi. Pujottele lenkkiin muutama helmi koristeeksi.






    Sivun alkuun