Talvisia askartelupuuhia

• Jäätaidetta

Jäätaidetta on helppo tehdä jäädyttämällä vettä erilaisiin astioihin, rasioihin, lautasille tai tölkkeihin. Samalla opitaan veden olomuodoista.

Laita vettä esim. maitotölkkeihin (jos haluat tehdä taideteoksista
      ripustettavia, muista laittaa naru veteen, ennen kuin jätät ne
      jäätymään).

Voit myös etsiä luonnonmateriaaleja: käpyjä, tikkuja, oksan pätkiä,
      tammenterhoja yms. ja laittaa niitä tölkkeihin.

Anna jäätyä, poista tölkit ja kasaa jäätiilistä taideteos pihamaalle tai
      ripusta jäätyneet koristeet esim. puiden oksille. Jäätaideteoksesi ovat nyt
      valmiit!

• Eläinten jälkiä

Eläinten jälkien etsiminen ja löytäminen innostaa niiden tarkempaan tutkiskeluun. Mikä tästä meni? Eläinten jälkiä voi opetella tunnistamaan - ja huomata, kuinka monenlaisia liikkumistapoja ja reittejä eläimillä on, ja kuinka erilaisia jälkiä eläimet jättävät!

Eläinten jälkiä voi ikuistaa kameralla. Aina toivottuja jälkiä ei kuitenkaan löydy, mutta ei hätää: kiinnostusta voi pitää yllä tutkimalla jälkiä kirjoista ja tekemällä niitä itse. Kun asiaan on tutustunut tarkemmin, oikein jälkien tunnistaminen on helpompaa sitten, kun sellaiset kohdalle sattuvat.

Ohessa olevat jäljet on tehty taikataikinaan.

Taikataikina:
    4 osaa vehnäjauhoja
    1 osa suolaa
    Käytä vettä tarpeen mukaan sen verran, että saat tiiviin/ käsistä irtoavan sileän taikinan.
    (1-2 rkl ruokaöljyä)

Sekoita jauhot ja suola. Lisää vettä pikku hiljaa tarpeen mukaan. Lisää halutessasi 1-2 rkl ruokaöljyä, saat lisää notkeutta taikinaan. Muokkaa taikina tasaiseksi, käsistä irtoavaksi ja tiiviiksi seokseksi.

Kauli tasaiseksi levyksi ja leikkaa siitä veitsellä jälkilaattoja. Tee haluamasi jälkikuviot sormenpäillä tai käytä apuna esim. muovailutikkuja, puikkoja yms. Jäljet voi paistaa uunissa, tai ekologisempana vaihtoehtona antaa jälkien kuivua huoneen lämmössä (vie aikaa muutamasta päivästä viikkoon, riippuen siitä, kuinka lämmin huoneilma on ja kuinka paksu jälkilaatta on). Jos kuivaat jälkilaatat uunissa, tee se n. 100 -asteisessa lämmössä, vähintään 1,5-2 tuntia. Jätä jäähtymään jälkilämpöön. Ota huomioon, että laatat ruskistuvat hieman, jos ne kuivataan uunissa.

Huom. Kuivunut taikataikina on kova, mutta halkeaa helposti esim. pudotessaan.

• Jänis talvipuvussaan

Ylijäämälangat voi hyödyntää askarteluissa. N
    ämä tavalliset kartonkijänikset ovat saaneet uutta ilmettä langanpätkistä.

Tee kartongista jänis. Lapsi isommat osaavat leikata jäniksen itse irti, pienemmille jänis voidaan leikata valmiiksi. Anna lasten valita mieluiset langat. Isommat osaavat pätkiä lankansa itsekin, mutta pienemmille langanpätkät voidaan pilkkoa valmiiksi.

Liimaa tai sido langanpätkät kartonkijänikseen. Isommille kartonkiin voidaan tehdä reikiä niin, että he "solmivat" langanpätkät kiinni reikiä hyväksi käyttäen, jolloin jänikselle tulee tuuhea ja hieman matonhapsumaisesti asettuva "karvapeite" vatsalle. Pienempien kanssa jäniksen voi toteuttaa niin, että he painelevat langanpätkät suoraan liimatulle kartongille.

Tee jänikselle ilmeikäs naama - valmista!

• Tuikkukuorista kuusipuuksi

Tyhjät tuikkukuoret kuuluvat metallinkeräykseen, ellei niille ole parempaa käyttöä, esim. askartelumateriaaleina. Tyhjiä tuikkukuoria saksilla leikkaamalla saavat isommat lapset hyvän sekä hienomotoriikan että silmän ja käden yhteistyön harjoitteen.

Jokainen lapsi voi leikellä kuusen omien kykyjensä mukaan, niinpä kaikista kuusista tulee ihanasti erinäköisiä, kokoisia ja muotoisia. Tuikkukuorista leikataan reunat "hapsottamalla" auki. Tämän jälkeen leikataan tuikkukuorista pyöreä pohjaosa pois. Sitten levitetään leikattu tuikkukuori ja muotoillaan kartongin päälle. Kuusta kannattaa muotoilla leikkaamalla tuikkukuoret sopivan levyisiksi, näin saadaan kuuselle haluttu muoto. Kun tarvittava määrä tuikkukuoria on leikattu, leikataan tuikkukuoren pohjapalasta kuusen latvaan tähti koristeeksi ja haluttaessa kuusen runko/ jalka. Lopuksi liimataan kuusen osat kartongille, ja kimalteleva joulukuusi on valmis!

• Kranssit ja koristeet luonnonantimista

Syksyllä kerätyt ja rautalankaan pujotellut luonnonmateriaalit palvelevat askartelumateriaaleina talvellakin. Aluksi (syksyllä) pujottelu on oivallista hienomotoriikkaharjoitusta, jossa tulee harjoiteltua myös laskemista. Myöhemmin (loppusyksyllä tai talvella) rautalankapujottelut taipuvat vaikkapa joulukoristeiksi tai kransseiksi.

Lapset voivat pujotella marjoja suoraan rautalankaan, joka on mukavasti taipuvaa. Marjoja ei saa ehjinä enää myöhemmin kranssista pois, joten kannattaa pujotella marjat hyvään rautalankaan jo heti alkuvaiheessa, näin kranssi on myöhemmin helpompi muotoilla. Huom. marjat on pujoteltava viimeistään parin päivän sisällä keräämisestä!

Lasten on helppo pujotella esim. orapihlajanmarjoja. Myös ruusunmarjojen ja pienten chilipaprikoiden pujottelu onnistuu hyvin. Ruusunmarjat ja pienet chilipaprikat säilyttävät punaisuutensa, mutta orapihlajanmarjat muuttuvat kuivuessaan tummasävyisiksi.

Sitten vaan pujottelemaan. Pujotellessa ja pujottelun jälkeen: laske, kuinka monta marjaa rautalankaan tuli pujoteltua? Kuka pujotteli eniten marjoja? Kuka käytti marjoja vähiten? jne.

Anna marjapujottelujen kuivua pitkään ja kunnolla. Myöhemmin loppusyksyn tai talven aikana muotoile rautalanka kranssin tai ympyrän muotoon. Tällöin yhdistä kranssin tai koristeen päät ja pyöritä ne toistensa ympäri ja muotoile koukku. Vanhoista nauhoista saat muotoiltua rusetin kranssiin ja kranssi/ koriste on valmis!

• Kuusenkoriste kuparilangan jämistä

Kuparilangan (n. 1,0mm) jäämistä saa helposti muotoiltua koristeita. Kuparilanka on sen verran taipuisaa, että lastenkin on helppo sitä muotoilla.

Ota sopiva pätkä ja muotoile esim. sydämen muotoon. Solmi ylijäämä nauha koristeeseen ja  koriste on valmis ripustettavaksi esim. kuuseen. Helppoa!