15.03.2015 klo 11:27 | Päivitetty 15.03.2015 klo 16:41

Hauskaa, helppoa ja rentouttavaa puuhaa luvassa kaikenikäisille: Kevätseuranta kutsuu jälleen!

Luontoliiton kevätseurannassa vakiolajien lisäksi kerätään havaintoja punarinnasta, voikukasta ja krookuksesta.

Kevätseurannan teemana on urbaani kevät ja koska kevään tulosta eivät kerro ainoastaan muuttolinnut ja leskenlehdet, on mukaan mahdutettu tänä vuonna myös lakaisukoneet ja jäätelönsyöjät. Asia, joka jakanee kevätbongareiden mielipiteitä, mutta onneksi jokainen voi bongatessaankin ”taaplata” omalla tavallaan.

Seurattavista lajeista ainakin laulujoutsenia, töyhtöhyyppiä ja kottaraisia on jo havaittu eri puolilla Suomea. Viherpeipot, tali-, sini- ja kuusitiaiset sen sijaan ovat tänä vuonna aloittaneet keväiset konserttinsa jo helmikuussa. Mustarastaan kaunista laulua voi jo kuulla, sillä leudosta talvesta johtuen niitä on talvehtinut Suomessa ennätyksellisen paljon.

Kevätseurannassa tarkkaillaan kahta asiaa: ensihavaintoja ja lajien runsastumista. Ensihavaintoja voi kirjata milloin vain. Lajien runsautta arvioidaan kaksiportaisella asteikolla seitsemänä kevätseurantaviikonloppuna: 14.–15.3, 28.–29.3, 11.–12.4, 25.–26.4, 9.-10.5, 23.–24.5 ja 6.-7.6.

Kevätseurantaa on tehty vuosittain v.1961 lähtien. Tiedot on talletettu vuodesta 1993 lähtien Luonnontieteelliseen keskusmuseoon. Ilmoitetut havainnot kirjataan museon tietokantaan, josta havaintoja on myös mahdollista käydä itse seuraamassa. Havainnot ovat tärkeitä ja hyödyllisiä, koska niiden avulla pystytään vertailemaan kevään alkamista ja edistymistä eri vuosina. Tietoja voidaan käyttää hyödyksi esimerkiksi ilmastonmuutoksen tutkimisessa.

Voit ilmoittaa havainnoistasi suoraan netissä tai koota niille erilliselle lomakkeelle. Lisätietoja löydät:

Luontoliiton Kevätseuranta

Lapsille on oma Kevättuuli-kevätseuranta, jossa tarkkaillaan 12 tuttua ja helppoa Suomen luonnon keväistä lajia. Lapsille suunnatun kevätseurantamateriaalin löydät oheisesta linkistä:

Kevättuuli-kevätseuranta lapsille