03.04.2014 klo 16:12 | Päivitetty 03.04.2014 klo 16:15

Ilmari-sääksen haasteellinen kevätmuutto

Me näemme saapuvia lintuja ja lintuparvia keväisin, mutta mikä pitkä ja vaarallinen taival niillä onkaan takanaan ennen kuin ne ovat takaisin kotikonnuillaan. Kevätmuutosta selviytyminen ei ole itsestään selvyys, edes linnuille. Muuttomatkallaan on myös satelliittisääksi Ilmari.

 

 

 

 

 

 

 

Kuva: Juhani Koivu

 

Linnut pitävät kunnon lepotauot vasta Välimeren ylityksen jälkeen. Sitä ennen niiden pitää selviytyä Saharan ja Välimeren ylityksestä. Viikko sitten Ilmari ylitti Kamerunin ja Nigerin rajan, mutta nyt se on jostain syystä jäänyt kiertelemään Saharan ylle. Satelliittisääksiä seuraava professori Pertti Saurola ei osaa sanoa selitystä sille, mikä on saanut Ilmari-mestarisuunnistajan poikkeamaan viime vuoden reitiltään, esim. tuulitiedot eivät Ilmarin mutkia selitä.

Sääksitutkijat odottavat, että Afrikasta kohti Hämettä ja Hattulaa muuttomatkaa tekevä satelliittisääksi Ilmari olisi kotikonnuillaan pääsiäisenä, jos kaikki sujuu hyvin. Lentomatkaa Ilmarilla olisi silloin takanaan yli 7 000 kilometriä! Aikamoinen urakka siis.

Ilmari on pyydystetty ja valjastettu elokuussa 2012, ja koska se on rengastettu jo pesäpoikasena, sen lähes koko historia tunnetaan. Ilmarin 30 gramman satelliittilähetin lähettää muuttomatkan aikana seurantatiedon joka toinen tunti.

Satakuntalainen Lalli-sääksi on edelleen talvehtimisalueellaan eikä ole aloittanut muuttoaan.

Sääkset tukevat rauhantyötä

Pertti Saurola kertoo: ”Nyt on aloitettu idealistinen projekti. Brittien ja israelilaisten ideoimana Britanniassa on keskus, jota käytettään yhdistämään eri maiden koululaisia. Siellä on sivut, jonne kootaan mm. Ilmaria ja Heikkiä koskevat tiedot, jotka yhdistetään kartalla kolmen englantilaisen, yhden korsikalaisen ja kolmen pohjoisamerikkalaisen sääksen kanssa, ja niistä tulee aina raportti sitä mukaa kun tietoa tulee. Suomesta projektissa on neljä koulua, Iso-Britanniasta toistakymmentä ja kouluja Pohjois-Amerikasta. Verkkoa yritetään tulevina vuosina laajentaa myös Afrikan puolelle. Englantilaisilla on jo hyvää yhteistyötä gambialaisten koulujen kanssa. Tarkoituksena on saada koululaiset innostumaan luonnosta ja luonnonsuojelusta sekä tutustumaan toisiinsa niin että sääksiä voidaan käyttää rauhan ja yhteistyön lähettiläinä”.