14.06.2014 klo 8:01 | Päivitetty 14.06.2014 klo 8:35

Luonnonkukkien päivä - tarjolla lähes sata retkeä ympäri Suomen

Luonnonkukkien päivää vietetään  sunnuntaina 15.6.2014.

Yhteispohjoismaisen Luonnonkukkien päivän tavoitteena on kasvituntemuksen ja -harrastuksen edistäminen sekä yhteisten luontokokemusten tarjoaminen mahdollisimman monelle.

Luonnonkukkien päivän teemalajiksi on tänä vuonna valittu valkolehdokki (Platanthera bifolia). Valkolehdokki kukkii juhannuksen tienoilta heinäkuun puolelle saakka. Valkolehdokkia kasvaa lähes koko Suomessa Metsä- ja Tunturi-Lappia lukuun ottamatta. Se ei ole valtakunnallisesti uhanalainen, mutta alueellisesti uhanalainen Koillismaalla ja monin paikoin harvinaistunut.

  Valkolehdokki. Kuva: Keijo Luoto

Nyt on hyvä tilaisuus bongailla luonnonkukkia ohjatusti, sillä Luonnonkukkien päivänä järjestetään peräti 97 retkeä ympäri Suomen! Retket ovat 2-3 tunnin mittaisia ja maksuttomia, eikä niille tarvitse ilmoittautua etukäteen, ellei toisin retkikalenterissa mainita. Oheista linkkiä klikkaamalla pääset retkikalenteriin.

Luonnonkukkien päivän retkikalenteri 2014

 

Luonnonkukkien päivän järjestävät yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliitto, Natur och Miljö, Suomen Biologian Seura Vanamo, Societas pro Fauna et Flora Fennica, Metsähallituksen Luontopalvelut, Luonnontieteellisen keskusmuseon kasvimuseo, Suomen ympäristökeskus, Biologian ja maantieteen opettajien liitto sekä Luonto-Liitto.