12.06.2015 klo 17:44 | Päivitetty 12.06.2015 klo 17:45

Luonnonkukkien päivää vietetään 14.6

Suomen luonnonkukkien päivä 14.6 houkuttelee mukaansa kaikkia kasveista ja luonnosta kiinnostuneita. Tavoitteena on lisätä kasvituntemusta ja edistää kasviharrastusta sekä tarjota mukavia luontokokemuksia. Luonnonkukkien päivän suojelijana toimii tänä vuonna tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Tänä vuonna teemalajina on tupasvilla (Eriophorum vaginatum), joka on yleinen koko maassa. Runsaimmillaan Tupasvilla on Pohjois-Suomessa.

Luonnonkukkien päivä Kuva: Suomen luonnonsuojeluliitto

 

Tupasvillan kasvupaikkoja ovat pääasiassa karut rämeet, nevat ja korvet. Joskus sitä voi tavata myös rehevänpuoleisilla soilla ja tuntureiden rinnesoilla. Tupasvilla kukkii touko-kesäkuussa.

Koska tupasvilla ei ole allergisoiva, sitä käytetään mm. tyynyjen ja peittojen täytteenä, antistaattisuutta vaativissa työvaatteissa, sisustustekstiileissä ja jalkineiden pohjallisissa.

Vettä hylkivää tupasvillaa käytetään nykyään myös öljyntorjunnassa. Tupasvilla päihittää turpeen öljyn kerääjänä, sillä se sitoo itseensä n. 20 kertaisesti oman painonsa verran öljyä. Tupasvilla on myös ekologinen vaihtoehto.

Yhteispohjoismaisen teemapäivän aikana järjestetään monenlaista ohjelmaa useilla eri paikkakunnilla. Vinkkeihin pääset tästä.