08.02.2015 klo 12:24 | Päivitetty 08.02.2015 klo 12:29

Luonto lainassa

Suomen luonto on yksi maailman kauneimmista – sanotaan. Eikä suotta! Täällä tuhansien järvien ja pienvesien maassa, jota rikastuttavat monimuotoiset suot, upeat metsät ja Itämeri, voimme nauttia jokamiehen oikeuksien suomasta vapaudesta liikkua luonnon helmassa. Kovin kauas kotiovelta ei tarvitse lähteä, sillä Suomessa luonto on lähellä: kaupungeistakin löytyy pieniä lähimetsiä, puistoja ja rantoja.

Luonto tarjoaa meille rauhallisen, rauhoittavan ja kauniin paikan, jossa voimme virkistäytyä. Luonnossa liikkumisen lomassa monimuotoinen luontomme tarjoaa meille lukuisia ihmettelyn aiheita – ja täytettä nälkäiselle vatsalle. Metsämme ovat täynnä herkullisia ja terveellisiä marjoja ja sieniä. Kalaonneaankin voi kokeilla vielä verrattain puhtaissa vesissä, jokamiehen oikeuksien rajoissa.

Tarkemmin asiaa tarkasteltuna luontomme – ja koko maailman tilanne – on kuitenkin toinen. Uusin Living Planet -raportti kertoo karua kieltään: maailman luonnon monimuotoisuuden tila näyttää huonommalta kuin koskaan aiemmin.

Tällä hetkellä luonnossa elää keskimäärin puolet vähemmän nisäkkäitä, lintuja, matelijoita, sammakkoeläimiä ja kaloja kuin 1970-luvulla. Uusi monimuotoisuuden mittaustapa osoittaa, että 40 vuodessa selkärankaislajien populaatioiden koko on puolittunut. Lajit katoavat ja populaatiot pienenevät, miksi? Siksi, että ihmiskunta yksinkertaisesti saastuttaa ja kuluttaa maapallomme loppuun. Suomalaisillakaan ei ole tässä asiassa aihetta juhlaan, sillä keskivertosuomalainen käyttää luonnonvaroja yli kolme kertaa enemmän kuin mihin meillä olisi maailmanlaajuisesti varaa. Suomi on yksi niistä korkean tulotason maista, joissa ekologinen jalanjälki on suhteettoman suuri.

On sanottu, että Euroopassa juuri suomalaiset ovat kaikkein vähiten huolissaan luonnon monimuotoisuuden vähenemisestä. Syytä huoleen kuitenkin on, sillä Suomen luontotyypeistä jopa puolet, ja arvioiduista kasvi- ja eläinlajeista joka kymmenes, ovat uhanalaisia. Ehkäpä kaunis luonto on ollut suomalaisille ns. itsestäänselvyys? Monimuotoisen luontomme ei kuitenkaan pitäisi olla itsestäänselvyys, sillä lopulta sekin on vain lainaa.

Erityislaatuisen luontomme esiin nosto on tärkeää. Viikolla 7 (9.-15.2.2015) vietetään Luonto lainassa – kirjastojen teemaviikkoa. Suomessa viikkoa on vietetty vuodesta 1999 lähtien ja viikon järjestävät yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliitto, Luonto-Liitto ja Suomen kirjastoseura. Luonto lainassa – teemaviikkoon osallistuu n. 150–200 kir­jastoa ympäri Suomen.

Luonto tarvitsee meidän kaikkien huolenpitoa ja viisaita arjen valintoja säilyäkseen hyvänä niin meille kuin tuleville sukupolvillekin. Ekotietoa ja ekovinkkejä omiin viisaisiin valintoihisi löydät Käpyvarastosta.