19.08.2014 klo 20:33 | Päivitetty 02.09.2014 klo 8:19

Maailman ylikulutuspäivä - huomisesta lähtien käytämme jo ensi vuoden varoja

Maailman ylikulutuspäivä on päivä, jolloin ihmiskunnan tarpeet ylittävät ekosysteemien kyvyn tuottaa luonnonvaroja, käsitellä jätteitä ja päästöjä. Ylikulutuspäivän ajankohta perustuu Global Footprint Network -tutkimuslaitoksen laskelmiin. Ja kyllä, tuo päivä on jo tänään ja koska tätä vuotta on vielä jäljellä, tarkoittaa se taasen sitä, että ihmiskunta elää loppuvuoden velaksi käyttämällä jo seuraavan vuoden varoja. Tällä hetkellä ihmiskunta tarvitsee siis 1,5 maapalloa tyydyttääkseen vuosittaiset tarpeensa, ja näitä ”pallojahan” on vain tämä yksi…

Suomalaiset ovat (toistaiseksi) siinä mielessä onnekkaita, että Suomi on yksi niistä harvoista maista, joissa luonto (vielä) tuottaa enemmän kuin mitä kulutamme. Tämä kuitenkin johtuu vain ja ainoastaan ympäristömme suuresta biokapasiteetista, ei siis suomalaisten vastuullisista kulutustavoista.

Tosiasia on, että myös suomalaisten ekologinen jalanjälki on jo nyt kestämättömällä tasolla. Olemme ulkoistaneet kulutuksemme mm. matkustelemalla ja hankkimalla ulkomailla tuotettuja tuotteita, jolloin päästöt ym. rasitteet kohdistuvat ensisijaisesti tuotantomaan luontoon ja ihmisiin. Joku voisi ajatella, että hyvä juttu, eipähän rasita ainakaan Suomen luontoa... mutta on hyvä muistaa, että ruoka-, vesi-, ja ilmastokriisit eivät tunne rajoja. Eikä meillä edelleenkään ole kuin tämä yksi "pallo"...

Mitä sitä nyt yksi ihminen voi muka tehdä? Kaikesta ei tietenkään ole tarpeen luopua, mutta entäpä jos kulutushuuman keskellä pysähtyisi miettimään: mikä on riittävästi?

Me kaikki voimme vaikuttaa ekologiseen jalanjälkeemme mm. vähentämällä energian kulutustamme, valitsemalla uusiutuvaa energiaa, valitsemalla ns. kestäviä tuotteita sekä esimerkiksi syömällä vastuullisemmin. Nettisivujen Käpyvarastosta löydät lisää arjen ekovinkkejä, joiden avulla säästät sekä rahaa että luontoa.

Jokainen vastaa omista jalanjäljistään. Lisäksi kasvattajilla - vanhemmilla, isovanhemmilla, kummeilla, ammattikasvattajilla - on merkittävä ja tärkeä osa niin luontosuhteen rakentumisessa kuin kestävien toimintatapojen välittämisessä lapsille.