01.03.2016 klo 11:43 | Päivitetty 01.03.2016 klo 14:05

Miljoona linnunpönttöä-kampanja haastaa kaikki mukaan pönttötalkoisiin!

 

Miljoona linnunpönttöä-kampanjan tavoitteena on auttaa pahasta asuntopulasta kärsiviä kolopesijälintujamme rakentamalla miljoona linnunpönttöä toukokuun 2017 loppuun mennessä. Kampanjan aikana tarkastetaan vanhat pöntöt sekä rakennetaan uusia ja rekisteröidään ne kartalle.

Kampanja on tarpeellinen - ja toivottavasti se tulee olemaan myös aktiivista ja innostunutta toimintaa luonnon puolesta: monet lintulajimme tarvitsevat katettuja ja suojattuja tiloja pesimiseen. Ilman sopivaa pönttöä tai koloa lisääntyminen ei onnistu. Valitettavasti sopivista lintujen pesimäpaikoista on tällä hetkellä valtava pula ja vapaa asunto ei lintumaailmassa ole kauan tyhjillään. Lintututkija Toni Laaksonen Turun yliopistosta on antanut asiaa valaisevan esimerkin: metsään toukokuun lopulla viedyt kuusikymmentä pönttöparia täyttyivät hyvin pian pöntötyksen jälkeen ja kirjosieppo tuli asumaan niistä 59:ään. Pöntötyksen jälkeen alueen kanta moninkertaistui. Hienoa!

Erityisen hankala tilanne on isoilla lajeilla, kuten pöllöillä, isokoskeloilla ja telkillä, sillä suuria kolopuita on nykyään hyvin harvassa. On arvioitu, että monin paikoin jopa yli puolet pöllöistämme pesii pöntöissä.

Tikat ovat luontaisesti ahkeria kolojen tekijöitä ja niiden tekemiin/ niiltä vapautuviin koloihin syntyy pesäpaikkoja myös muille linnuille. Ongelmana on, että nuorena hakattaviin talousmetsiin ei ehdi kasvaa riittävän isokokoisia puita, joihin tikat pystyisivät kolonsa tekemään. Lisäksi parhaita kolopuita, ja todellisia elämänpuita, eli haapoja on Suomen talousmetsissä valitettavan harvassa. Tehokas metsätalous poistaa hakkuissa kolopuut nopeasti ja siksi muut lintulajit eivät ehdi/ saa edes mahdollisuutta hyödyntää niitä. Tämä heijastuu luonnollisesti kaikkien kolopesivien lintulajien määriin.

Ensimmäiset viralliset linnunpöntöt, nro 1 ja 2, valmistuivat Mäntyniemessä. Kuvassa luontotoimittaja ja kampanjan idean isä Juha Laaksonen opastamassa Tasavallan presidentti Sauli Niinistöä ja rouva Jenni Haukiota pönttöjen rakentamisessa.

Kuva Houman Taleghani.

Jos talkoot saavuttavat tavoitteensa, on Suomen puissa pian miljoona linnunpönttöä lisää ja niiden avulla miljoonia uusia linnunpoikasia. Hieno voimanponnistus ja saavutus!

Miljoona linnunpönttöä-kampanjassa ovat mukana mm. Metsähallitus, BirdLife Suomi, WWF Suomi, Suomen luonnonsuojeluliitto, Luonto-Liitto, Suomen ympäristökeskus SYKE. ja Suomen Latu.