15.05.2014 klo 18:08

Putte-määritysoppaan innoittamana kohti metsä- ja niittyretkiä?

Kiinnostavatko metsä- ja niittyretket? Kenties innostuksesi herää tai saat kaipaamasi lisätietoa, kun otat avuksi Putte-määritysoppaat.

Putte on yhtä kuin puutteellisesti tunnettujen ja uhanalaisten metsälajien tutkimusohjelma. Puten tiimoilta on valmistumassa seitsemän uutta määritysopasta, joiden aiheina ovat verkkosiipiset, maanilviäiset, rupijäkälät, kultapistiäiset sekä erilaisia metsäelinympäristöjä indikoivat sienet. Lisäksi lukeista, valeskorpioneista ja kannuskaskaista on tekeillä omat oppaansa.

Putte-ohjelman myötä tuotettuja opaskirjoja pidetään erittäin laadukkaina ja niiden tekeminen lienee kovan työn takana. Kirjoittaminen taitanee olla se helpoin osuus, sillä esim. eliöiden pienten rakenteiden kuvaaminen on haasteellista puuhaa.

Kerrottakoon vielä, että opaskirjat toimivat myös asiantuntijoiden, kuten tutkijoiden ja luontoselvitysten tekijöiden apuna. Eikä ihme: Suomen Luteet - opaskirja sai v. 2010 Vuoden tiedekirja kunniamaininnan ja Suomen jäkäläopas sai Tieto-Finlandia – palkinnon v. 2012.

Keväisen vihreä harsokorento Chrysopa dasyptera.
Kuva: Teemu Rintala, Suomen verkkosiipiset –opaskirja.