09.04.2015 klo 22:41

Tuskinpa kukaan on tullut ajatelleeksi, että huolettomasti maahan heitetystä tupakantumpista voisi olla haittaa ympäristölle?

Lumien sulaminen paljastaa talven jäljiltä ruskeana uinuvan maan, mutta valitettavasti myös roskia. Yksi maailman yleisimmistä roskista on tupakantumppi. Pelkästään Suomessa syntyy vuosittain 1440 tonnia tupakan tumppeja, 7000 miljoonaa kappaletta. Maailmanlaajuisesti ympäristöön jää vuosittain n. 4,5 biljoonaan tupakantumppia!

Tuskinpa kukaan on tullut ajatelleeksi, että maahan huolettomasti heitetystä, pienestä tupakantumpista voisi olla haittaa ympäristölle? Esteettinen haitta on haitoista pienin. Paljon vakavampi haitta on tupakantumpin sisältämät vaaralliset, ympäristöön liukenevat kemikaalit, esimerkiksi lyijy, arsenikki (rotanmyrkky) ja kadmium. Vielä maatumisensa jälkeenkin tumpit myrkyttävät maata ja vesistöjä, ravintoketjuja…

Mikä neuvoksi, mihin laittaa tupakantumpit, jos roskista ei ole näköpiirissä? Vastaus ongelmaan on miniroskis!

Miniroskis on v. 2000 syntyneen Roska päivässä-liikkeen (www.roskapaivassa.net) myötä syntynyt innovaatio. Miniroskis on sananmukaisesti pieni roskis ja sen voi tuunata helposti esim. pienestä lääkepurkista tai vanhasta filmirullapurkista. Esim. vanhasta filmirullasta tuunattuun miniroskikseen mahtuu kerralla yli 10 tupakantumppia. Ilmatiiviissä purkissa tupakka sammuu heti ja se on samalla pois saastumasta ympäristöä.

Miniroskis on helppo kuljettaa taskussa tai laukussa ja siihen mahtuvat kätevästi myös karkkipaperit ja purkat. Purkat ovat hankalia poistaa kaduilta ja ne voivat tarttua eläinten tassuihin. Ja se, joka on joskus astunut purukumiin tietää, kuinka hankalasti irrotettavaa se on kengänpohjasta…

Olisiko ensi viikolla vietettävällä Nuukuusviikolla (vko 16) hyvä hetki tuunailla miniroskiksia itselle ja ystäville? Ohjeen löydät Käpyvarastosta (keväisiä askartelupuuhia).